💡20 SuperFoods – για Extra Ενέργεια, Ευεξία, Αντοχή και Καλή Λειτουργία του Οργανισμού!

Ως «υπερτροφές» ( superfoods ) χαρακτηρίζονται οι τροφές που περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλες, συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού σου και με επιπλέον θετικές επιδράσεις.

Η πιο διάσημη υπερτροφή της Ελλάδας είναι η ελιά και το διάσημο ελαιόλαδο.

Σε άλλα μέρη του κόσμου οι ντόπιοι έχουν ανάλογες τροφές οι οποίες θεωρούνται πολύ υψηλής αξίας σε θρεπτικά συστατικά.

Αν και η επιστήμη τώρα ανακαλύπτει τα μυστικά της διατροφής και ενημερώνει καθημερινά γι’ αυτήν την «καινούρια» κατηγορία τροφών, οι υπερτροφές είναι πολύ απλά οι αρχαιότεροι καρποί και φρούτα που φυτρώνουν πάνω στη Γη.

Η πρώτη ανακάλυψη στην ιστορία των «superfoods» ήταν οι βιταμίνες που ανακαλύφθηκαν το 1911 και ο κόσμος έμαθε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να προσφέρουν πολύ περισσότερα συστατικά εκτός από υδατάνθρακες.

Το 1958 ήταν η σειρά των ελευθέρων ριζών, όπου διαπιστώθηκε ότι προκαλούσαν ορισμένες μορφές καρκίνου.

Τη λύση έδωσαν οι βιταμίνες και πιο συγκεκριμένα οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των βιταμινών C και E που αποδείχτηκε ότι εξουδετερώνουν τη δράση των ελευθέρων ριζών.

Αυτό το γεγονός οδήγησε σε μια ακόμη σημαντική ανακάλυψη, τα φυτοχημικά τα οποία είναι μη διατροφικά συστατικά των φυτών που τους προσδίδουν το χρώμα, την γεύση και την αντίσταση στις ασθένειες και στην πρόληψη νοσημάτων όπως τα Καρδιαγγειακά, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η υπέρταση και κάποιες μορφές καρκίνου.

Οι «υπερτροφές» αποκαλούνται «θαύματα της φύσης» καθώς υπόσχονται περισσότερη φυσική ενέργεια, μεγαλύτερη ζωτικότητα, ευεξία, αύξηση της ερωτικής διάθεσης, διατήρηση της νεανικότητας και βελτίωση της υγείας.

Οι υπέρμαχοι των υπερτροφών υποστηρίζουν ότι η συστηματική τους κατανάλωση αυξάνει τη ζωτική ενέργεια, αποτοξινώνει και αναζωογονεί το σώμα, το βοηθάει να λειτουργεί καλύτερα, να διατηρείται υγιές και να έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις ασθένειες.

Σε κάθε «υπερτροφή» υπάρχουν 100 έως 200 πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, ανάμεσα στα οποία και κάποια δυσεύρετα στα συνήθη τρόφιμα.

Επομένως, αν έχεις αυξημένες θρεπτικές ανάγκες, όπως οι αθλητές, που δεν τρέφεσαι ισορροπημένα, κάνεις δίαιτα αδυνατίσματος ή ακολουθείς ειδικού τύπου διαιτολόγια, όπως αποτοξίνωσης, χορτοφαγίας ή ωμοφαγίας, σίγουρα θα ωφεληθείς από την κατανάλωση τους.

Είναι επίσης ενδεχομένως χρήσιμες αν έχεις δραστήρια ζωή, αν κουράζεσαι πολύ, αν έχεις μειωμένη ενέργεια ή νιώθεις εξασθενημένος.

Επιπλέον, κάποιες μπορεί να ενισχύσουν τις αποτοξινωτικές και ιαματικές ικανότητες του οργανισμού, συμβάλλοντας έτσι θετικά στη βελτίωση της λειτουργίας του.

Η κατανάλωση «υπερτροφών» δεν υποκαθιστά την αναγκαιότητα για μια πιο ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή.

Λόγω των αυξημένων, στις μέρες μας, υποχρεώσεων, της ένταση της ημέρας και του στρες που σε καταβάλει, και κυρίως λόγω της έλλειψης χρόνου, αναγκάζεσαι να στραφείς σε μια γρήγορη διατροφική λύση, που δεν προσφέρει τίποτα στον οργανισμό.

Για τον λόγο αυτό, αυτού του είδους οι τροφές έχουν αποκτήσει πάρα πολλούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο και έχουν γίνει η νέα τάση της μόδας.

 

💡20 SuperFoods από αυτά είναι τα εξής:

 

  1. Βιολογική ρίζα Maca

 

Το αρχαίο φυτό από το Περού με ευεργετική επίδραση στην αύξηση της ενέργειας, της αντοχής, της δύναμης και της σεξουαλικής ενέργειας, είναι γνωστό στους ιθαγενείς των Άνδεων εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Στη δύση κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους τελευταία ως ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής και χρησιμοποιείται ευρέως από τους ωμοφάγους, τους χορτοφάγους και τους αθλητές.

Η ρίζα Maca, που τη βρίσκουμε στις πιο ψηλές κορυφές των Άνδεων είναι πλούσια σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία και ειδικότερα ψευδάργυρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο και σίδηρο.

Περιέχει πολλά ωφέλιμα λιπαρά οξέα, όπως λινολεϊκό οξύ, ελαϊκά οξέα, καθώς επίσης και πολυσακχαρίτες.

Η ρίζα έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την τόνωση της λίμπιντο σε άντρες και γυναίκες και την αύξηση της αντοχής και της ενέργειας που οφείλεται πιθανότατα στον ψευδάργυρο και το μαγνήσιο, τα οποία συμβάλλουν στην υγιή σεξουαλική λειτουργία και βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει φυσικά το άγχος.

ΤΗΙΝΚ Sales!

Σύγχρονες κλινικές δοκιμές σε άντρες έχουν αποδείξει την ευεργετική συμβολή της στη βελτίωση του σπέρματος, που οφείλεται πιθανότατα στην υψηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών.

Μελετάται επίσης, για την επίδρασή της στις περιπτώσεις ανικανότητας και στειρότητας.

Η χρήση της Maca μπορεί να βοηθήσει και σε συμπτώματα χρόνιας κόπωσης.

Αυξάνει την ενέργεια του οργανισμού, συμβάλλει στη βελτίωση του αδενικού συστήματος, αυξάνει τη ζωτικότητα, βελτιώνει τον ύπνο, εξισορροπεί συναισθηματικά τον άνθρωπο.

Συμβάλλει στην αντιγήρανση και δρα κατά των συμπτωμάτων της οστεοπόρωσης, εξαιτίας του ασβεστίου και της φυτικής πρωτεΐνης που περιέχει.

Τρόπος χρήσης: 3 έως 5 γραμμάρια την ημέρα κυρίως πρωϊνές ώρες.

Μπορείτε να τη διαλύσετε και σε νερό, χυμό φρούτων (κυρίως γκείπφρουτ), γιαούρτι, δημητριακά, φρουτοσαλάτες κ.α.

Δείτε την πρότασή μας για Βιολογική ρίζα Maca, ΕΔΩ


  1. Lion’s Mane – Μανιτάρι

 

Τα μανιτάρια θεωρούνται ως θρεπτικά λειτουργικά τρόφιμα και πηγή φυσικών, ευεργετικών φαρμάκων.

Το Ερίκιο το Αγκαθωτό (Hericium Erinaceus), ή  “Χαίτη του Λιονταριού” (Lion’s Mane), είναι ένα εδώδιμο μανιτάρι με μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική.

Το Lion’s Mane είναι πλούσιο σε θρεπτικά, βιοενεργά συστατικά, μέταλλα, αμινοξέα, πολυπεπτίδια, λιπαρά οξέα και πολυσακχαρίτες.

Περιλαμβάνει πολλές από τις ενώσεις με άλλα φαρμακευτικά μανιτάρια, αλλά έχει επιπλέον μοναδικές ιδιότητες.

Τα μανιτάρια Lion’s Mane έχουν χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της υγιούς λειτουργίας του εγκεφάλου, την επούλωση και αναγέννηση του νευρικού ιστού, τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και του μυϊκού συντονισμού.

Το Μανιτάρι Lion’s Mane υποστηρίζει την φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ επίσης διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Ακόμη, θεωρείται πως είναι ωφέλιμο σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές (π.χ. νόσος πάρκινσον, νόσος αλτσχάιμερ κ.ά.).

Όσον αφορά τη γεύση του, πρόκειται ίσως για το πιο εύγευστο από όλα τα θεραπευτικά μανιτάρια.

Μπορεί να προστεθεί σε αλμυρά πιάτα για να προσδώσει πλούσια γήινες γευστικές νότες, αλλά ακόμη και σε ροφήματα προσθέτοντας 1 κουταλάκι του γλυκού Lion’s Mane σε Σκόνη στο αγαπημένο σας smoothie, στο τσάι, σε χυμό ή άλλο ρόφημα.

Χρήση: Μπορεί να προστεθεί σε νερό , τσάι, χυμούς, smoothies.

Δείτε την πρότασή μας για Lion’s Mane, ΕΔΩ


  1. Γανόδερμα – Μανιτάρι

 

Στον κόσμο της ανατολής το γανόδερμα θεωρείται κορυφαίο φαρμακευτικό μανιτάρι, το οποίο αρχαίοι βασιλείς και αυτοκράτορες κατανάλωναν με τη μορφή τσαγιού, γιατί θεωρούσαν ότι τους έδινε δύναμη, σθένος και μεγάλη διάρκεια ζωής.

Πίστευαν επίσης το Reishi αύξανε τη σοφία και την ευτυχία τους.

Η χρήση του έχει φτάσει στο δυτικό κόσμο που χρησιμοποιείται τόσο για την προώθηση της ζωτικότητας και της μακροζωίας όσο και για συγκεκριμένες παθήσεις.

Γνωστό και ως γανόδερμα, αυτό το μανιτάρι είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύει τον οργανισμό από τις αρνητικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και το ήπαρ, παρεμποδίζει την πήξη του αίματος, είναι ευεργετικό για τα άτομα που υποφέρουν από άσθμα και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού.

Θετική επίδραση έχει σε παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, την αρθρίτιδα και τη νευραλγία, λόγω των ισχυρών αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.

Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα των αλλεργιών με την αναχαίτιση της απελευθέρωσης της ισταμίνης.

ΤΗΙΝΚ Sales!

Καταπραΰνει το νευρικό σύστημα και καταπολεμά τους μυϊκούς πόνους και την ανησυχία.

Ανήκει στα προσαρμογόνα βότανα, δηλαδή σε αυτά που δίνουν στον οργανισμό αυτό ακριβώς που χρειάζεται κάθε στιγμή.

Τρόπος Χρήσης: Αναμείξτε 1,5 έως 3 γραμμ. σκόνης την ημέρα διαλυμένη σε νερό.

Δείτε την πρότασή μας για Γανόδερμα, ΕΔΩ


  1. Τριβόλι – Φυτό

 

Ο τρίβολος, περισσότερο γνωστός ως τριβόλι, είναι μία οικογένεια φυτών που ευδοκιμούν σε θερμές περιοχές σαν αυτές της Μεσογείου.

Το πιο γνωστό μέλος της είναι ο Τρίβολος ο Χερσαίος (Tribulus Terrestris), ένα ευρέως διαδεδομένο ακανθώδες ζιζάνιο, εξαιτίας του οποίου συχνά τρυπούσαν τα λάστιχα του ποδηλάτου μας όταν ήμασταν μικροί (όσοι μεγάλωσαν ή περνούσαν τα καλοκαίρια τους σε χωριό ξέρουν).

Εκτός όμως από το να προκαλεί στεναχώρια στους μικρούς ποδηλάτες, το τριβόλι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική σαν ένα φυσικό διατροφικό συμπλήρωμα.

Το τριβόλι χαίρει αναγνωσιμότητας από την παραδοσιακή κινέζική ιατρική και από την Αγιουρβέδα( παραδοσιακή θεραπευτική της Ινδίας ), όπου χρησιμοποιείται εδώ και 3000 χρόνια ως φάρμακο για παθήσεις του ήπατος, των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.

Σήμερα το τριβόλι αποτελεί το πιο αναγνωρισμένο αναβολικό βότανο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές.

Αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα να ενισχύει τη Libido, να καταπολεμά τη στυτική δυσλειτουργία, να βελτιώνει τη ποιότητα του σπέρματος κάνοντας το πιο γόνιμο, καθώς επίσης να αυξάνει τη μυϊκή μάζα και τις αθλητικές επιδόσεις.

Τη δεκαετία του ’90 χρησιμοποιήθηκε από Βούλγαρους αρσιβαρίστες επαγγελματίες αθλητές για την αύξηση της δύναμης και της μυϊκής μάζας, με πραγματικά θεαματικά αποτελέσματα.  

Έχει αφροδισιακές ιδιότητες, τονωτικές σε περιπτώσεις βαριάς κόπωσης και απώλειας ενέργειας, λειτουργεί ως καρδιοτονωτικό, ως αντιδιαβητικό, εξισορροπεί το νευρικό σύστημα καθώς επίσης μάχεται κατά της ανδρόπαυσης και της εμμηνόπαυσης.

Μπορεί να ρυθμίσει τις ορμόνες που εμπλέκονται στην γενετήσια διάθεση και αναπαραγωγή και μάλιστα κάποιες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η δράση του είναι είναι καλύτερη από του βιάγκρα, καθώς δεν ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. 

Επίσης συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία τω οργάνων του ουροποιητικού και του προστάτη και προάγει την αποτοξίνωση του οργανισμού και του ήπατος.  

Ενεργά συστατικά: Σαπωνίνες, φλαβονοειδή, αλκαλοειδή, ρητίνες, τανίνες, σάκχαρα, στρερόλες( κυρίως β-σιτοστερόλη ) και πτητικά έλαια.

 

Δείτε την πρότασή μας για Τριβόλι, ΕΔΩ


  1.  Ψύλλιο – Φυτό

 

Το ψύλλιο – Psylium προέρχεται από το ινδικό φυτό plantago indica.

Είναι διάσημο για την ισχυρή δράση του στην προστασία του γαστρεντερικού συστήματος.

Είναι η τροφή που σύμφωνα με το μύθο έφαγε η «Ωραία Κοιμωμένη» όταν ξύπνησε μετά από 100 χρόνια ύπνου.

Είναι ήπιο καθαρτικό χωρίς να επηρεάζει τη βλέννα του εντέρου.

Καθαρίζει το έντερο και βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία της αφόδευσης.

Χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές περιπτώσεις όπως ευερέθιστο έντερο, δυσκοιλιότητα, υπερχοληστερολαιμία, παχυσαρκία.

 

Το ψύλλιο κατακρατά νερό σε ποσοστό 1/6 του βάρους του.

Επίσης, διατηρεί το περιεχόμενο του εντέρου μαλακό, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα την ταχεία και χωρίς πόνο αφόδευση.

Ρυθμίζει την ποσότητα σακχάρου στο αίμα, επειδή επιβραδύνει την απορρόφηση υδατανθράκων με αποτέλεσμα την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Αυξάνει το αίσθημα πληρότητας και μειώνει την όρεξη και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην απώλεια βάρους.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με χρόνια σπαστική κολίτιδα.

Τρόπος χρήσης: Η δοσολογία εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος.

Η ανώτατη ποσότητα είναι 3 κουτ. του γλυκού και όχι κάθε μέρα έως ανά τρεις φορές την εβδομάδα.

Όταν βελτιωθεί η κατάσταση του εντέρου, μειώνουμε ή διακόπτουμε την ποσότητα της δοσολογίας.

 

Δείτε την πρότασή μας για Ψύλλιο, ΕΔΩ


  1. Βότανο Ashwagandha

 

Το Ashwagandha (Ασβαγκάντα) – επίσης γνωστό ως ινδικό κεράσι του χειμώνα, έχει το βοτανικό όνομα Withania Somnifera.

Καλλιεργείται στη δυτική Ινδία και στα Ιμαλάια, κυρίως στης ξηρότερες περιοχές.

Το Ashwagandha έχει πικρόγλυκη γεύση ενώ στην πέψη επικρατεί η γλυκιά γεύση.

Τα οφέλη του Ashwagandha στον οργανισμό είναι θαυματουργά.

Πολλοί το ονομάζουν το αγιουρβεδικό ginseng λόγω της δράσης που έχει στην ενίσχυση  της δύναμης και της αντοχής στον οργανισμό.

Οι διάφορες ιατρικές ιδιότητες του ashwagandha αποδίδονται στα πολλά φλαβονοειδή που περιέχει.

Χρησιμοποιείται ως προσαρμογόνο ιατρικό (δεδομένου ότι ενισχύει την αντοχή), αναζωογονητικό και ηρεμιστικό.

Εφαρμόζεται για να θεραπεύσει κάποιες σημαντικές διαταραχές που συνδέονται με την καταστροφή των νευρικών ιστών, έχει  αντί-οξειδωτική δράση, βοηθά πολύ στην αρθρίτιδα, στο άγχος και στην εξάντληση.

Το βότανο αυτό αποτελεί πολύ καλή τροφή για το μυαλό καθώς βελτιώνει τη νοητική ικανότητα και συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση στην εργασία.

Εξισσορροπεί το στοιχείο Vata (αέρας) στον οργανισμό το οποίο ευθύνεται συχνά για την ανάπτυξη του στρες και του άγχους.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ασθένεια του Alzheimer, στην απώλεια μνήμης και την αϋπνία. Βοηθά να έχουμε φυσιολογικό ύπνο και ενισχύει  πολύ την σεξουαλική απόδοση.

Το Aswagandha χαλαρώνει το σώμα, μειώνει το στρες και αυξάνει τη φυσική αντοχή του σώματος.

Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στη θεραπεία για την αρθρίτιδα.

Μειώνει τις φλεγμονές στους συνδέσμους και διευκολύνει τις κινήσεις.

Επιδρά θετικά στη βελτίωση της όρεξης και εξισορροπεί τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς και των εντέρων.

Μειώνει την υπέρταση και ενεργεί επίσης ως διουρητικό.

Αυξάνει την ενέργεια και την αντοχή του οργανισμού.

Βοηθά στην επαναδόμηση του οργανισμού που έχει υποστεί κατάπτωση λόγω χρόνιων ασθενειών.

Καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης και μειώνει το γκριζάρισμα των μαλλιών.

Όταν λαμβάνεται συχνά, βοηθά στη μείωση του επιπέδου σακχάρων και χοληστερόλης στο αίμα.

Σταθεροποιεί τα επίπεδα του αίματος (αύξηση επιπέδων αιμοσφαιρίνης).

Ενώ σε ισχνούς οργανισμούς, επιδρά θετικά στην αύξηση της μυϊκής μάζας και της ενέργειας του σώματος.

ΤΗΙΝΚ Sales!

Μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη χωρίς να προκαλεί νωθρότητα

Σταθεροποιεί τα επίπεδα αίματος

Μειώνει τη χοληστερόλη

Επιβραδύνει την εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων

Βοηθά στην καταπολέμηση της ελονοσίας

Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Βοηθά σε καταστάσεις αϋπνίας διανοητικής δυσλειτουργίας και καταστάσεις αδυναμίας κατά την τρίτη ηλικία. 

Ακόμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ασθένεια του Alzheimer, και για την την απώλεια μνήμης.

Τρόπος χρήσης: 2 – 8g την ημέρα, Διαλύστε το σε νερό ή προσθέστε το στους χυμούς σας

Δείτε την πρότασή μας για Ashwagandha, ΕΔΩ


  1. Σκόνη Κακάο – Cacao Powder

 

Τι είναι η σκόνη κακάο;

Το κακάο είναι μια υπερτροφή που όλοι πρέπει να εκτιμήσουμε. 

Σε μορφή σκόνης, το κακάο υπάρχει σε πολλά προϊόντα διατροφής για την υγεία, από σκόνες πρωτεΐνης μέχρι και σε μπάρες ή σνακ.

Το κακάο αναφέρεται σε ολόκληρα φασόλια ή σε μορφή σκόνης όταν δεν έχουν θερμανθεί κατά την επεξεργασία τους.

Η διαδικασία θέρμανσης είναι αυτή που την οδηγεί σε κάποια από τη θρεπτική του αξία.

Αν είστε εδώ για γυμναστηριακούς λόγους ή λόγους απώλειας βάρους, είστε στο σωστό σημείο.

Το κακάο είναι μια άριστη πηγή ενέργειας και ένα τρομερό βοήθημα για να αντιμετωπίσετε την κόπωση ενώ παράλληλα σας βοηθάει στην απώλεια λίπους.

ΤΗΙΝΚ Sales!

Πλεονεκτήματα από το κακάο

Όταν το χρησιμοποιείτε σε ζεστή σοκολάτα, το κακάο ίσως μπορεί να το παρεξηγήσετε.

Όχι όμως λόγω του κακάο αυτού καθεαυτού, αλλά λόγω της ζάχαρης και των ανθυγιεινών συστατικών που υπάρχουν στα περισσότερα έτοιμα ροφήματα.

Τα πλεονεκτήματα υγείας του κακάο αφορούν κυρίως την ανεπεξέργαστη μορφή του.

 

Φοβερό αντιοξειδωτικό

Όταν μιλάμε για υπερτροφές, οι περισσότεροι θα μιλήσουν για τα μπλούμπερι, ενώ το κακάο στην ουσία έχει 40 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα μπλούμπερι. 

Τα αντιοξειδωτικά απαγορεύουν και μερικές φορές αποτρέπουν την οξείδωση μορίων στο σώμα σας.

Αφαιρούν τα δυνητικά επικίνδυνα οξειδωτικά μέσα για την υγεία.

Με αυτόν τον τρόπο σας παρέχουν μια πληθώρα πλεονεκτημάτων, όπως το υγιές δέρμα, καθαρίζοντας όλα τα απόβλητα των κυττάρων σας προτού προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά.

Αυτά τα προϊόντα αποβλήτων ονομάζονται «ελεύθερες ρίζες».

Το κακάο έχει βαθμολογία ORAC 98.000 ανά 100g, ενώ τα βακκίνια έχουν 2.400.

Μια βαθμολογία ORAC μετρά την ικανότητα των αντιοξειδωτικών να απορροφούν τις ελεύθερες ρίζες.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της κυτταρικής ζωής και στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης.

 

Άριστη πηγή μαγνησίου

 

Το ωμό κακάο είναι μια τέλεια πηγή μαγνησίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας καθώς και τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Υποστηρίζει το μυϊκό σας σύστημα, τα γερά κόκκαλα, τα δόντια σας και μια υγιή πίεση αίματος.

Το μαγνήσιο βοηθά ώστε να μετατραπεί η γλυκόζη σε ενέργεια στον εγκέφαλό σας ώστε να συγκεντρωθείτε.

Επομένως, βοηθά στο διάβασμα, στην προπόνηση, στην δουλειά και επομένως ίσως πρέπει να σκεφτείτε να καταναλώσετε κάτι που να περιέχει σκόνη κακάο.

 

Γεμάτο σίδηρο

Το σίδηρο είναι αυτό που λείπει ειδικά στους χορτοφάγους. Επομένως, το κακάο είναι η λύση.

Το κακάο, στην πραγματικότητα, είναι η φυτική πηγή με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σιδήρου, αποδίδοντας 7.3 mg ανά 100 γρ.

Επομένως, αν νομίζετε οτι “χάνετε” το σίδηρο επειδή δεν τρώτε κρεάς, απλά σκεφτείτε ότι το μοσχάρι και το κατσίκι έχει μόνο 2.5 mg σίδηρο ανά 100 γρ. ενώ το σπανάκι μόλις 3.6 mg.  

Επειδή ο σίδηρος στο κακάο είναι μη αιμικός, θα επωφεληθείτε περισσότερο καταναλώνοντας το μαζί με κάποια βιταμίνη C.

 

Μεγάλη περιεκτικότητα ασβεστίου

Η σκόνη κακάο είναι μια άριστη πηγή ασβεστίου, η οποία είναι καλή για τα δόντια και τα οστά σας μεταξύ άλλων.

Στην πραγματικότητα, έχει περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα, με μια επιβλητική περιεκτικότητα των 160mg ανά 100g ενώ το γάλα έχει 125mg ανά 100ml.

 

Ιδανικό για να σας φτιάχνει την διάθεση

 Το κακάο είναι επίσης μια αποδεδειγμένη πηγή σεροτονίνης, τυροσίνης, τρυπτοφάνης και φαινυλαιθυλαμίνης, οι οποίοι είναι νευροδιαβιβαστές που συνδέονται με την αίσθηση μιας καλής και χαρούμενης διάθεσης.

Οι περιπτώσεις έλλειψης διάθεσης συνδέονται συχνά με μια ανεπάρκεια αυτών των χημικών ουσιών.

Το κακάο δεν βοηθά μόνο στο να σας φτιάξει τη διάθεση, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει την όρεξή σας και να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος.

 

Δείτε την πρότασή μας για Cacao Powder, ΕΔΩ


  1. Σπανάκι

Με πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι,  μπορούμε να αυξήσουμε την απόδοση των μυών ή ακόμη και να έχουμε καλύτερες αθλητικές επιδόσεις.

Αυτό οφείλεται στα λεγόμενα νιτρικά της διατροφής που είναι ανόργανα ανιόντα τα οποία υπάρχουν σε αφθονία στα λαχανικά.

Μετά την απορρόφηση τους στο ανθρώπινο σώμα, μετατρέπονται από το μεταβολισμό σε νιτρικά οξείδια.

 

Η απόδοση των μυών αυξάνεται διότι τα νιτρικά της διατροφής επιδρούν στα μιτοχόνδρια των μυϊκών κυττάρων που αποτελούν κατά κάποιο τρόπο, τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

Η δράση αυτή είναι άμεση.

Οπότε οι μικρές δόσεις νιτρικών από τη διατροφή σε υγιείς ανθρώπους, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των μυών.

Επίσης, βοηθούν στη μείωση της κατανάλωσης οξυγόνου σε ασκήσεις όπως η ποδηλασία και το τρέξιμο.

Οι ποσότητες νιτρικών που επιτρέπουν την εν λόγω βελτίωση, είναι πολύ μικρές, δηλαδή το ισοδύναμο αυτών που περιέχονται σε ένα πιάτο σπανάκι.

Οπότε μέσω, απλά και μόνο, της διατροφής μπορείς να πετύχεις το αποτέλεσμα που θέλεις!

 

Δείτε την πρότασή μας για Σπανάκι, ΕΔΩ


  1. Φύλλα του φυτού Moringa

 

Το  Φυτό Moringa Oleifera, φύεται στους πρόποδες των Ιμαλαϊων, στη βορειοδυτική Ινδία.

Τα φύλλα του φυτού είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β, βιταμίνη C, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Παρέχει στον οργανισμό όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, ενώ ταυτόχρονα το βοηθάει να απαλλαγεί από τις περιττές τοξίνες.

Έχει βρεθεί ότι τα φύλλα του φυτού Moringa εξισορροπούν τα επίπεδα της χοληστερόλης στον οργανισμό και τα επίπεδα του σακχάρου, διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τονώνουν τον μεταβολισμό και υποστηρίζουν την πέψη.

Επίσης, βοηθά στην απώλεια βάρους, αυξάνει την ποσότητα του μητρικού γάλακτος, προστατεύει το ήπαρ και τα νεφρά, έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και είναι καλό τονωτικό του δέρματος.

Χρησιμοποιείται από άτομα που θέλουν να ανεβάσουν τα επίπεδα της ενέργειάς τους, από όσους έχουν ανάγκη από αυτοσυγκέντρωση και από τους αθλητές κατά τη διάρκεια της προπόνησης για την αύξηση της αντοχής τους.

 

Δείτε την πρότασή μας για φύλλα του φυτού Moringa, ΕΔΩ


  1. Ρίζα Suma

 

 Η χρήση της Suma Root οδηγεί στην αύξηση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας και στη μυϊκή υπερτροφία.

Για αιώνες έχει χρησιμοποιηθεί στις χώρες της Λατινικής Αμερικής για την επούλωση πληγών, την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, την ενδυνάμωση των μυών, την ανακούφιση από τους χρόνιους πόνους και τις φλεγμονές, την άνοδο της λίμπιντο και την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Περιέχει 152 χρήσιμα για την υγεία στοιχεία και 19 αμινοξέα.

 

Χρησιμοποιείται για την τόνωση του ανοσοποιητικού και κινητοποιεί τον οργανισμό για να αντιμετωπίσει την εποχική κατάθλιψη, την κούραση, τη χρόνια κόπωση και την έλλειψη ενέργειας, βοηθώντας το σώμα να ανακτήσει τη συνολική του ευεξία.

 

Η ρίζα Suma χρησιμοποιείται από πολλούς αθλητές παγκοσμίως για την ενίσχυση της απόδοσής τους (χωρίς τις παρενέργειες των αναβολικών φαρμάκων).

Μάλιστα αποκαλείται και «το Ρωσικό Μυστικό», αφού χρησιμοποιήθηκε από τους Ρώσους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων για τη μυΐκή ενδυνάμωση και την ενίσχυση της αντοχής τους με φυσικό τρόπο.

Γιατροί και βοτανολόγοι στη Βόρεια και Λατινική Αμερική, καθώς και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, συνταγογραφούν τη ρίζα Suma σε περιπτώσεις, όπως είναι οι χρόνιοι πόνοι, η σεξουαλική ψυχρότητα και στα δύο φύλα, τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας και οι ορμονικές διαταραχές.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφροδισιακό (μαζί με σκόνη Maca ως φυσικό υποκατάστατο του Viagra), αποκαθιστώντας τη σεξουαλική λειτουργία σε άντρες και σε γυναίκες.

Έχουν γίνει μελέτες για την επίδραση της ρίζας σε παθήσεις όπως: το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, υπέρταση, ρευματοειδή αρθρίτιδα, βακτηριακές μολύνσεις και σε διαβήτη τύπου ΙΙ.

Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, τις ορμονικές διαταραχές (κυρίως οιστρογόνων) και του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, σε καλοήθη υπερπλασία προστάτη και σε πεπτικά έλκη.

 

Δείτε την πρότασή μας για Ρίζα Suma, ΕΔΩ


  1. Goji Berries

 

Το γκότζι μπέρι ανήκει στην οικογένεια των σολανωδών, ομάδα τροφίμων που περιλαμβάνει επίσης τις πατάτες, τις ντομάτες, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες.

Υπάρχουν δύο τύποι που καλλιεργούνται σήμερα το Lycium chinense και Lycium barbarum.

Αποτελεί έναν κοκκινωπό καρπό, ο οποίος έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, καθιστώντας το ένα ισορροπημένο σνακ ενδιάμεσα από τα γεύματα.

Οι καρποί του είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην οξείδωση γι’ αυτό και συλλέγονται και επεξεργάζονται με συγκεκριμένη διαδικασία που διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά.

Στο εμπόριο διατίθενται είτε σε μορφή χυμού ή ως αποξηραμένος καρπός.

 

Θρεπτική αξία

 

 Τα Goji berries αποτελούν έναν πολύ θρεπτικό καρπό.

Η θερμιδική του αξία είναι 100 kcal ανά 1/4 φλιτζανιού και παρέχει πληθώρα ιχνοστοιχείων, μετάλλων και βιταμινών.

Αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών, ανθοκυανιδινών, φλαβονοειδών, φυτοστερολών και καροτενοειδών.

Συγκεκριμένα, περιέχει μέταλλα, όπως ψευδάργυρο, φώσφορο και σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως βιταμίνες B1, B2, βιταμίνη C, β-καροτένιο καθώς και 18 αμινοξέα.

Περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες καθιστώντας το ένα πλήρη και θρεπτικό καρπό.

Η πλούσια σύνθεσή του σε θρεπτικά συστατικά, του προσδίδει πολλές δράσεις γι’ αυτό και έχει συμπεριληφθεί στις υπετροφές (superfoods).

ΤΗΙΝΚ Sales!

Δράσεις και ιδιότητες

 

Ενέργεια και τόνωση

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως το γκότζι μπέρι αποτελεί το φυσικό τονωτικό του οργανισμού.

Συγκεκριμένα έχει φανεί πως η συστηματική λήψη goji berry βοηθά στην τόνωση και ευεξία του οργανισμού, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση και την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.

Χάρη στα παραπάνω ευρήματα, η λήψη στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας των αθλητών, βελτιώνοντας έτσι την αθλητική του απόδοση.

 

Αντιοξειδωτική δράση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Το γκότζι μπέρι αποτελεί έναν ισχυρό αντιοξειδωτικό καρπό, ο οποίος ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό stress.

Χάρη στη σύνθεσή του σε ανθοκυανιδίνες, πολυσακχαρίτες, καροτενοειδή, βιταμίνη C και βιταμίνη Α, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες βοηθώντας τον οργανισμό να αντιμετωπίσει κρυώσεις και κρυολογήματα, ενώ επίσης συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως καρδιαγγειακή νόσος, νευροεκφυλιστικές παθήσεις και καρκίνος.

 

Καρδιαγγειακή προστασία

Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως.

Η αθηρωμάτωση χαρακτηρίζεται από αυξημένο οξειδωτικό στρες και από ανεβασμένα επίπεδα χοληστερόλης ορού.

Χάρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, το γκότζι μπέρι προστατεύει τα αγγεία από οξειδωτικές βλάβες, ενώ οι φυτοστερόλες έχουν μια θετική επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης.

 

Δείτε την πρότασή μας για Goji Berries, ΕΔΩ


  1. Baobab – Γνωστό και ως το “δέντρο της ζωής

Είναι υπερ-θρεπτικό φρούτο που περιέχει πλήθος βιταμινών και μετάλλων.

Προέρχεται από το δέντρο Βaobab της Αφρικής, γνωστό και ως το ‘δέντρο της ζωής’.

Είναι πολύ χαμηλό σε λιπαρά και σάκχαρα, ενώ έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και σημαντικές πρεβιοτικές ιδιότητες.

Θεωρείται άριστο αντιοξειδωτικό, με περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, περισσότερο σίδηρο από το κόκκινο κρέας και πλούσια σε περιεχόμενο αλκαλοποιητών ορυκτών: ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο.

 

Είναι ιδανικό για τόνωση και ενέργεια.

Επίσης, η  βιταμίνη C μαζί με το σίδηρο βοηθούν την πρόσληψη του σιδήρου από τον οργανισμό και η περιεκτικότητα της σε μαγνήσιο συμβάλει στην εξισορρόπηση του μεταβολισμού, τη λειτουργία των μυών και την καλή υγεία των οστών και των δοντιών.

 

Εκτός από την πλούσια θρεπτική του αξία, θεωρείται πως ενισχύει την ανανέωση των κυττάρων και καθυστερεί τη διαδικασίας γήρανσης ενώ προστατεύει τον οργανισμό ενάντια στις φλεγμονώδης παθήσεις.

 

Δείτε την πρότασή μας για Baobab, ΕΔΩ


  1. Κριθαρόχορτο – Barley Grass 

 

Η αληθινή ομορφιά του κριθαρόχορτου βρίσκεται στα φύλλα του όταν οι νέοι πράσινοι βλαστοί σχηματίζονται.

Τα νεαρά φύλλα έχουν τεράστια ικανότητα να απορροφούν θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, όπου περιέχουν όλες τις βιταμίνες, τα ανόργανα συστατικά και τις πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για τη διατροφή του ανθρώπου, συν τη χλωροφύλλη.

Αυτές αφομοιώνονται εύκολα από το πεπτικό σύστημα, δίνοντας στο σώμα μας άμεση πρόσβαση σε ζωτικά θρεπτικά συστατικά.
Μεγάλες ποσότητες βιταμινών και ανόργανων ουσιών βρίσκονται στο κριθαρόχορτο (Barley Grass).

Το Κριθαρόχορτο, περιλαμβάνει κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, φώσφορο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, β-καροτένιο, Β1, Β2, Β6, C, φολικό οξύ και παντοθενικό οξύ.

 

Το κριθαρόχορτο λέγεται ότι έχει 30 φορές περισσότερη βιταμίνη Β1 και 11 φορές περισσότερο ασβέστίο από ότι υπάρχει στο αγελαδινό γάλα, 6,5 φορές περισσότερο καροτένιο και σχεδόν 5 φορές η περιεκτικότητα σε σίδηρο απο ότι στο σπανάκι, σχεδόν επτά φορές η βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, τέσσερις φορές η βιταμίνη Β1 από αλεύρι ολικής αλέσεως και 80mg βιταμίνης Β12 ανά 100 γραμμάρια κριθαρόχορτο.

Το κριθαρόχορτο είναι πολύ υψηλό σε οργανικό νάτριο, το οποίο διαλύει το ασβέστιο που εναποτίθεται στις αρθρώσεις και επίσης αναπληρώνει το οργανικό νάτριο στο στομάχι.

Αυτό βοηθά στην πέψη βελτιώνοντας την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι.

 

Τα άτομα με αρθρίτιδα έχουν χρησιμοποιήσει χυμό σέλινου για χρόνια λόγω του οργανικού νατρίου που περιέχει (28mg ανά 100gr), αλλά συγκρίνεται με την ποσότητα οργανικού νατρίου στο κριθαρόχορτο (775mg ανά 100 γραμμάρια)!

Το κριθαρόχορτο έχει ένα από τα υψηλότερα φυσικά επίπεδα του ενζύμου SOD (δισμουτάση υπεροξειδίου), το οποίο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τις τοξικές ελεύθερες ρίζες, που πιστεύεται ότι είναι κύριος ένοχος στη γήρανση.

Το κριθαρόχορτο περιέχει επίσης ένα από τα πιο εκπληκτικά θρεπτικά συστατικά: χλωροφύλλη, μια φυσική αποτοξικοποιητική ουσία που βοηθά να αποβάλουμε τις τοξίνες από το σώμα μας.

Η κατανάλωση κριθαρόχορτου μπορεί να βοηθήσει :

Στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, μειώνοντας το επίπεδο της χοληστερόλης και την πήξη του αίματος

Την προώθηση της υγιούς λειτουργίας του εντέρου βοηθώντας στην πέψη των τροφίμων

Στην διατήρηση της νεανικότητας και της υγείας του δέρματος

Στην διατήρηση χαμηλού επιπέδου σακχάρου στο αίμα των διαβητικών με

την επιβράδυνση της ταχύτητας απορρόφησης υδατανθράκων

Στα προβλήματα των νεφρών, στην δυσκοιλιότητα, ακόμα και στην ανικανότητα

Στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας και του άσθματος

 

Δείτε την πρότασή μας για Κριθαρόχορτο, ΕΔΩ


  1. Guarana

 

Το γκουαρανά (Paullinia cupana) είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί στα τροπικά δάση του Αμαζονίου.

Τα εκχυλίσματα από τους καρπούς του φυτού αυτού χρησιμοποιούνταν ευρέως σε ιατρικά και θεραπευτικά ροφήματα στην αμερικάνικη ήπειρο από τους αυτόχθονες κατοίκους πολύ πριν την έλευση του Κολόμβου.

Οι διεγερτικές, αναζωογονητικές και οι αφροδισιακές ιδιότητες που αποδίδονταν στα ροφήματα αυτά σε συνδυασμό με τη βελτίωση γαστρεντερικών συμπτωμάτων μετά από χρήση τους έκαναn το γκουαρανά ένα πολύ δημοφιλές φυτό.

Το γκουαρανά μέχρι και σήμερα καλλιεργείται αποκλειστικά στην περιοχή της Βραζιλίας και η παραγωγή αυτή καλύπτει τις πολύ υψηλές παγκόσμιες ανάγκες.

 

Το γκουαρανά χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα με σκοπό την αύξηση της αθλητικής απόδοσης, σε φυτικά χάπια αδυνατίσματος και χάπια με σκοπό τη διακοπή της όρεξης, σε θεραπευτικά ροφήματα, ενώ διατίθεται σε δισκία και κάψουλες μεμονομένα, σε δόσεις 50-200 mg.

Το γκουαρανά περιέχει μεγάλη ποσότητα καφεΐνης και κυρίως δρα σαν διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Παρότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες θεωρείται ότι το γκουαρανά, βελτιώνει την αντοχή και την απόδοση των αθλητών, μειώνει την όρεξη και ευνοεί τη μείωση του σωματικού βάρους και λίπους, ενώ χρησιμοποιείται με σκοπό την πνευματική διέγερση και διαύγεια.

Η έρευνα στο ευρύτερο πεδίο των φυτικών συμπληρωμάτων είναι υπό εξέλιξη και χρειάζονται πολλές και ποιοτικές μελέτες με ασφαλή συμπεράσματα πριν αποκλειστούν ή υιοθετηθούν οι παραπάνω υποτιθέμενες ιδιότητες του γκουαρανά.

Κάποια πρώιμα συμπεράσματα μπορούν να επιβεβαιώσουν ευεργετικές ιδιότητες μόνο αναφορικά με την πνευματική διέγερση και διαύγεια και όχι σε σχέση με τη σωματική αντοχή και απόδοση ή το αδυνάτισμα.

 

Δείτε την πρότασή μας για Guarana, ΕΔΩ


  1. Μαύρη Κορινθιακή Σταφίδα

Η Κορινθιακή σταφίδα είναι ο αποξηραμένος καρπός του σταφυλιού.

Μπορούμε να την κατατάξουμε στα τρόφιμα που είναι συμπυκνωμένες πηγές ενέργειας, αντιοξειδωτικών, βιταμινών, μετάλλων, διαιτητικών ινών και ορισμένων φυτοχημικών συστατικών.

Από την ποικιλία “Κορινθιακή” παράγεται η μικρή, μαύρη σταφίδα.

Περιέχει πολυφαινόλες, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, καροτένια, ρεσβερατρόλη (αντιοξειδωτική πολυφαινόλη που έχει αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση ενώ παράλληλα μειώνει την χοληστερίνη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Επίσης, περιέχει ανθοκυανίνες (αντιαλλεργικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες), πολλές διαιτητικές ίνες (100 γραμμάρια σταφίδες περιέχουν 3,7 γραμμάρια ή το 10% των απαιτούμενων, ημερήσιων αναγκών μας σε διαιτητικές ίνες).

 

Επιπλέον, η σταφίδα περιέχει πολλές φλαβονοειδής ενώσεις (όπως κατεχίνες και τανίνες), είναι πλούσιες σε ορισμένα μέταλλα (ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκός, ψευδάργυρος).

Ειδικά για τον σίδηρο, 100 γραμμάρια σταφίδες περιέχουν το 23% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

Περιέχουν και κάλιο που είναι χρήσιμο για την καρδιά καθώς συμβάλλει στην αποβολή του περισσευόμενου νατρίου, φροντίζοντας έτσι την αρτηριακή υπέρταση (100 γραμμάρια περιέχουν 749 mg κάλιο).

Οι σταφίδες είναι επίσης χρήσιμες για την οδοντική υγεία (παρόλο την “κολλώδη” υφή τους, περιέχουν μικροοργανισμούς που αντισταθμίζουν την αρνητική επίδραση βακτηριδίων που προκαλούν φθορές στην οδοντική πλάκα).

 

Δείτε την πρότασή μας για Μαύρη Κορινθιακή Σταφίδα, ΕΔΩ


  1. Κινόα

Η κινόα έχει γίνει μία από τις δημοφιλέστερες υγιεινές τροφές παγκοσμίως.

Και δικαίως, αφού δεν περιέχει γλουτένη, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και είναι από τις λίγες φυτικές πηγές διατροφής που περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα.

Ανήκει στα ψευτοδημητριακά και αρχαία δημητριακά.

Χαρακτηρίζεται αρχαίο, επειδή έχει μείνει σχετικά απαράλλαχτο στο πέρασμα εκατοντάδων, ακόμα και χιλιάδων χρόνων.

Οι Ίνκας αναφέρονταν σε αυτή ως η «μητέρα όλων καρπών».

Συνεπώς, μας έρχεται από τη Λατινική Αμερική (Χιλή, Βολιβία και Περού) και καλλιεργείται από τους κατοίκους των Άνδεων εδώ και σχεδόν τέσσερις χιλιάδες χρόνια.

Αποτελούσε τη δεύτερη βασική τους τροφή μετά την πατάτα.

Υπάρχουν εκατοντάδες καλλιεργημένα είδη κινόα (σχεδόν 1.800 είδη), αλλά τα πιο κοινά είδη που βρίσκουμε στην αγορά είναι η λευκή, κόκκινη και μαύρη κινόα.

Μπορεί να μαγειρευτεί σε ελάχιστο χρόνο, σχεδόν σε 15 λεπτά.

0Συχνά, χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του ρυζιού και μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους.

 

6 πειστικοί λόγοι να ενσωματώσουμε την Κινόα στη διατροφή μας

 

  1. Μεγάλη θρεπτική αξία

 

Η κινόα θεωρείται ψευδοδημητριακό, διότι στην πραγματικότητα είναι σπόρος που προετοιμάζεται και καταναλώνεται ως δημητριακό.

Έχει τόσο μεγάλη θρεπτική αξία που για τους Ίνκας ήταν ιερή τροφή και στη σύγχρονη εποχή θεωρείται υπερτροφή.

1 φλιτζάνι μαγειρεμένης κινόα (185 γραμμάρια) περιέχει: 8 γραμμάρια πρωτείνης, 5 γραμμάρια φυτικών ινών, 58% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε μαγγάνιο, 30% σε μαγνήσιο, 28% σε φώσφορο, 19% σε φολικό οξύ, 18% σε χαλκό, 15% σε σίδηρο, 13% σε ψευδάργυρο, 9% σε κάλιο και πάνω από 10% σε βιταμίνες Β1, Β2 και Β6.

Περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Οι επιστήμονες της NASA εξετάζουν την περίπτωση η κινόα να μπορέσει να καλλιεργηθεί ως το πρώτο φυτό στο διάστημα, κυρίως λόγω της απλής χρήσης και της υψηλής θρεπτικής της αξίας.

 

  1. Περιέχει τις φυτικές ουσίες κουερσετίνη και καμφερόλη

 

Οι επιδράσεις τέτοιων υγιεινών τροφών ξεπερνούν τις βιταμίνες και τα μέταλλα, με τα οποία είμαστε εξοικειωμένοι.

Υπάρχουν και άλλα δυσεύρετα θρεπτικά στοιχεία, όπως κάποια αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή, και τα οποία βρίσκουμε στην κινόα.

Συγκεκριμένα δύο είναι αυτά που έχουν μελετηθεί περισσότερο, η κουερσετίνη και η καμφερόλη.

Μάλιστα, η περιεκτικότητα της πρώτης στην κινόα είναι ακόμα μεγαλύτερα και από την περιεκτικότητα στα κόκκινα φρούτα, όπως στα κράνμπερι.

Αυτά τα σημαντικά μόρια έχει αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αντικαταθλιπτικές επιδράσεις σε μελέτες με ζώα.

Περιλαμβάνοντας λοιπόν την κινόα στη διατροφή σας, θα αυξήσετε σημαντικά την πρόσληψη αυτών των θρεπτικών στοιχείων.

 

  1. Μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών

 

Μεγαλύτερες και από τα περισσότερα άλλα δημητριακά. Και οι φυτικές ίνες είναι καλά νέα για το πεπτικό σας σύστημα.

Η κινόα χωνεύεται επίσης ευκολότερα από πολλά άλλα δημητριακά.

Σε έρευνα του British Journal of Nutrition οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ένιωθαν περισσότερο κορεσμό αφού κατανάλωσαν βρώμη, κινόα και φαγόπυρο από όταν κατανάλωσαν ρύζι και σιτάρι.

 

  1. Καρδιακή υγεία

 

Η μείωση της LDL χοληστερόλης είναι καλή για την καρδιά σας, αλλά η κινόα μπορεί να ωφελήσει την καρδιά σας και με άλλους τρόπους.

Οι σπόροι αυτοί, σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στην Journal of Food Lipids, κατέχει πολλά από τα διατροφικά φλαβονοειδή που σχετίζονται με την πρόσληψη ενάντια σε κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες.

Επιπλέον, η κινόα παρέχει μονοακόρεστα λιπαρά μέσω της περιεκτικότητας σε ολεϊκό οξύ, όπως επίσης και σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλφα- λινολενικό οξύ.

Οι περισσότερες τροφές χάνουν τα υγιεινά τους λιπαρά οξέα λόγω οξείδωσης, αλλά η κινόα τα διατηρεί.

 

  1. Χωρίς γλουτένη

 

Η διατροφή χωρίς γλουτένη συστήνεται για άτομα που εμφανίζουν κοιλιοκάκη, μια σοβαρή δυσανεξία στη γλουτένη.

Αν και η επιστημονική κοινότητα ακόμα διχάζεται σχετικά με τις δίαιτες που δεν περιέχουν γλουτένη, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να την αποφύγουν.

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μάλιστα την αποφεύγει ακόμα και χωρίς κάποια διάγνωση κοιλιοκάκης.

Δυστυχώς όμως με αυτό τον τρόπο αποτυγχάνουν να προσλάβουν θρεπτικά στοιχεία, απαραίτητα για τον οργανισμό τους, όπως σίδηρο και ασβέστιο.

Από την άλλη πλευρά, η κινόα μπορεί να αποδειχθεί έξυπνη λύση, καθώς δεν περιέχει φυσικά γλουτένη, όμως διαθέτει τα περισσότερα αναγκαία θρεπτικά συστατικά.

 

  1. Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο

Το κινοα αποτελεί πολύ καλή πηγή μαγνησίου το οποίο βοηθά στη χαλάρωση και τη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων.

Έτσι η συχνή κατανάλωση του κινοα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και ανακουφίζει όσους πάσχουν από συχνές ημικρανίες και πονοκεφάλους.

 

Δείτε την πρότασή μας για Κινόα, ΕΔΩ


  1. Λιναρόσπορος

 

Ο πολύτιμος αυτός σπόρος αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και ω-3 λιπαρών οξέων.

Επιπλέον όμως περιέχει και μία σημαντική ποσότητα από πολλές βιταμίνες και μέταλλα!

 

Πλούσιος στα αντιφλεγμονώδη ω3 λιπαρά οξέα

 

Μία από τις καλύτερες πηγές ω3 λιπαρών οξέων μετά από τα ψάρια είναι ο λιναρόσπορος.

Αν μάλιστα είσαι χορτοφάγος τότε είμαι σίγουρη ότι γνωρίζεις ήδη γιατί είναι σημαντικό να συμπεριλάβεις τον λιναρόσπορο στη διατροφή σου.

Μάλιστα στον σπόρο αυτό συναντάμε μία σημαντική ποσότητα α-λινολενικού οξέος (ALA) ένα από τα απαραίτητα ω3 λιπαρά οξέα.

Και λέγοντας απαραίτητα εννοούμε ότι το σώμα μας δεν μπορεί να τα συνθέσει και έτσι πρέπει να τα λάβουμε μέσω της τροφής.

Τα ω3 λιπαρά προσδίδουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση στον λιναρόσπορο.

Μία μεγάλη ανασκόπηση 27 μελετών στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περισσότερα από 250.000 άτομα φάνηκε ότι το α-λινολενικό οξύ (ALA) συνδέεται με 14% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ταυτόχρονα δεν είναι λίγες οι μελέτες που συσχετίζουν την πρόσληψη ALA με μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πλούσιος σε λιγνάνες

 

Ένα ακόμη «δυνατό χαρτί» του λιναρόσπορου είναι και η περιεκτικότητά του σε λιγνάνες, με το σπόρο αυτό να περιέχει έως και 800 φορές περισσότερες λιγνάνες σε σχέση με άλλα φυτικής προέλευσης τρόφιμα.

 

Και τι είναι οι λιγνάνες;

 

Ανήκουν στην κατηγορία των  φυτοοιστρογόνων, φυτικές ενώσεις που μιμούνται τη δράση των γυναικείων ορμονών, έχοντας ταυτόχρονα και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.  

Χάρη σε αυτές τους τις ιδιότητες οι λιγνάνες έχει φανεί να βοηθούν στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, ιδιαίτερα σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Τόσο όμως οι γυναίκες όσο και οι άνδρες φαίνεται να προστατεύονται από τις λιγνάνες.

Σε μια μικρή μελέτη που περιλάμβανε 15 άνδρες, εκείνοι που έλαβαν 30 γραμμάρια λιναρόσπορου την ημέρα, ακολουθώντας παράλληλα και μία διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

 

Πλούσιος σε φυτικές ίνες

 

Ο λιναρόσπορος περιέχει μία πολύ σημαντική ποσότητα φυτικών ινών όπως μπορείς να δεις και στον πίνακα με την ανάλυση των θρεπτικών του συστατικών.

Αυτό τον καθιστά εξαιρετικό σου σύμμαχο τόσο για την ομαλή λειτουργία του εντέρου σου αλλά και για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Μάλιστα ο λιναρόσπορος περιέχει τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Αυτός ο συνδυασμός βοηθά ταυτόχρονα στην αύξηση του όγκου των κοπράνων αλλά και στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου.

 

Συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης

 

Κάτι άλλο που μας κάνει να αγαπάμε τον λιναρόσπορο είναι το γεγονός ότι συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι σε μια μελέτη σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη, η κατανάλωση 30γρμμαρίων σκόνης λιναρόσπορου καθημερινά για τρεις μήνες μείωσε την ολική χοληστερόλη κατά 17% και την «κακή» LDL χοληστερόλη κατά σχεδόν 20%.

Αντίστοιχα σε μία άλλη μελέτη σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έδειξε ότι η κατανάλωση 10γρμμαρίων σκόνης λιναρόσπορου καθημερινά για ένα μήνα είχε ως αποτέλεσμα αύξηση κατά 12% στην «καλή» HDL χοληστερόλη.

Ο λιναρόσπορος φαίνεται να αποκτά αυτή του την δράση χάρη στις φυτικές του ίνες.

 

Αποτελεί πολύ καλή φυτική πηγή πρωτεΐνης

 

Αν αναζητάς πρωτεΐνη από φυτικά τρόφιμα τότε σίγουρα ο λιναρόσπορος είναι ένα από αυτά.

Ο λιναρόσπορος ειδικότερα είναι πλούσιος στα αμινοξέα αργινίνη, ασπαρτικό οξύ και γλουταμικό οξύ.

Έτσι ο λιναρόσπορος μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα πληρότητας σε κάποιον που δεν καταναλώνει ζωική πρωτεΐνη και θέλει όμως σίγουρα να νιώθει χορτάτος.

Η πληρότητα βοηθά κατ΄ επέκταση και στην κατανάλωση μικρότερης ποσότητας φαγητού συμβάλλοντας θετικά σε μία προσπάθεια διαχείρισης βάρους.

 

Δείτε την πρότασή μας για Λιναρόσπορο, ΕΔΩ


  1. Μελάσα

Σίδηρος, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο.

Πιθανότατα τα θυμάσαι από το μάθημα Χημείας στο σχολείο.

Ως συνειδητός και ψαγμένος δρομέας, όμως, μάλλον τα έχεις εμπεδώσει και ως τα πλέον απαραίτητα στοιχεία που σου χρειάζονται ώστε να είσαι υγιής, δυνατός και αποδοτικός.

Καλή η θεωρία, στην πράξη όμως τι γίνεται;

Πόσο εύκολο είναι να λαμβάνεις τα συστατικά αυτά σε επαρκείς δόσεις καθημερινά;

Εχουμε καλά νέα!

Υπάρχει μια τροφή που περιλαμβάνει σημαντικές ποσότητες όλων αυτών των συστατικών και μάλιστα σε μια μικρή κουταλιά!

Και το όνομα αυτής; Μελάσα!

Η μελάσα είναι το φυσικό υποπροϊόν που απομένει από τη διαδικασία μετατροπής του ζαχαροκάλαμου σε ζάχαρη.

Πρόκειται για παχύρρευστο και συνήθως σκουρόχρωμο σιρόπι, στο οποίο συγκεντρώνονται τελικά όλα τα ευεργετικά συστατικά του ζαχαροκάλαμου.

 

Η μελάσα περιλαμβάνεται στις δέκα θρεπτικότερες τροφές του πλανήτη!

ΤΗΙΝΚ Sales!

Δικαίως, αφού εκτός από τα πέντε βασικά μεταλλικά στοιχεία που προαναφέρθηκαν, περιέχει αξιόλογες ποσότητες μαγγανίου, σεληνίου και χαλκού καθώς και βιταμινών B-3, B-6, θυαμίνης και ριβοφλαβίνης.

 

Επιπλέον αποτελεί εξαιρετική πηγή ενέργειας λόγω των υδατανθράκων που περιέχει, ενώ δεν περιέχει καθόλου λιπαρά.

 

Υπερτροφή σε συμπυκνωμένη μορφή, λοιπόν, η μελάσα είναι πολύτιμη για τον οργανισμό αφού:

 

Συντελεί στην καλή υγεία του μυοσκελετικού συστήματος, καταπολεμά την αρθρίτιδα, ενισχύει τα αδύναμα και εύθραυστα οστά και τις αρθρώσεις, ενώ βοηθά στη γρήγορη ανάρρωση καταγμάτων.

Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης.

Επομένως ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα, συμβάλλει στην αποτοξίνωση του ήπατος και διατηρεί τον οργανισμό ενυδατωμένο.

Δρα ευεργετικά στο νευρικό σύστημα, μειώνει τις μυϊκές κράμπες, το αίσθημα κόπωσης και το στρες.

Ιδανική για το τρέξιμο, το trail στο βουνό, το κολύμπι, την ποδηλασία, τις αεροβικές ασκήσεις στο γυμναστήριο ή για όσους απολαμβάνουν μια βόλτα στην φύση!

Επιπλέον ανεβάζει την ορμόνη σεροτονίνη με αποτέλεσμα να μειώνεται ο σωματικός πόνος και να καταπολεμάται η κατάθλιψη.

Επίσης βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία, επομένως και τη συγκέντρωση, τη μνήμη και την ποιότητα του ύπνου.

Είναι ιδανική για άτομα με σιδηροπενική αναιμία, χαμηλό αιματοκρίτη, προβλήματα θυρεοειδoύς, αρρυθμίες και χαμηλές αποθήκες σιδήρου, αφού βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και στη δημιουργία νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Εχει πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, άρα προστατεύει τα κύτταρα, προλαμβάνει τη δημιουργία καρκίνου, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερεί τη γήρανση του οργανισμού.

Είναι σύμμαχος για την καλή υγεία των δοντιών, των μαλλιών και του δέρματος.

Μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εξωτερικά για απολέπιση, ως μάσκα μαλλιών (διαλυμένη σε νερό) αλλά και τοπικά σε δερματικά προβλήματα όπως ακμή, σπυράκια, πληγές και εξανθήματα καθώς έχει επουλωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Βοηθά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά και της ανορεξίας, ενώ μπορεί να καταπολεμήσει τη δυσκοιλιότητα.

Επιπλέον χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό της δείκτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από διαβητικούς, πάντα έπειτα από συνεννόηση με γιατρό ή διατροφολόγο.

 

Δείτε την πρότασή μας για Μελάσα, ΕΔΩ


  1. Σπιρουλίνα

Τροφή των αστροναυτών” ή “τροφή του μέλλοντος”.

Περιέχει περισσότερες από 100 θρεπτικές ουσίες.

Πλούσια σε πρωτεΐνες, σάκχαρα, λιπαρά οξέα, βιταμίνες Β, βιταμίνη Ε, β-καροτένιο, βιταμίνη Κ, χλωροφύλλη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Αποτελεί ένα ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής για όσους χρειάζονται ενέργεια, έχουν άγχος ή είναι χορτοφάγοι.

Καθαρίζει το αίμα και απομακρύνει τις τοξίνες από το ήπαρ και τα νεφρά.

Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, δρώντας κατά της πρόωρης γήρανσης.

 

ΤΗΙΝΚ Sales!

Η Σπιρουλίνα, προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα και βελτιώνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας, βοηθά στη συγκέντρωση και την εργασία.

Τρόπος χρήσης: 1 έως 2 κουτ. του γλυκού διαλυμένη σε ένα ποτήρι νερό ή χυμό καρότου απογευματινές ώρες.

Μπορεί να αναμειχθεί και με μέλι ή να πασπαλιστεί σε φαγητά.

 

Δείτε την πρότασή μας για Σπιρουλίνα, ΕΔΩ


  1. Παντζάρι

Το παντζάρι περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών,  είναι πλούσια πηγή ινών, σιδήρου και βιταμίνης C, ενώ η μεγάλη του περιεκτικότητα σε μαγνήσιο βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.

Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας παντζάρι σε σκόνη σε χυμούς, ροφήματα, σως για σαλάτες, σάλτσες, ζυμαρικά, φουρνιστά, μαρινάδες ψαριών  και δώστε άρωμα, χρώμα και νοστιμιά στις συνταγές σας.

 

Τρόπος Χρήσης: 1 κουταλάκι σε νερό ή χυμό καρότου ή χυμό λαχανικών.

 

Δείτε την πρότασή μας για Παντζάρι, ΕΔΩ

 

Article Sponsored By,

 THINK FIT

 Είδη Υγιεινής Διατροφής για Δρομείς

Πηγή: runningnews.gr

 

Stay active – Eat Healthy – Sleep more!

THINK FIT LOGO

#MakeHealthYourHabit!

 

Follow us for more! Follow us for more!μαγνήσιο Follow us @ instagram!

THINK FIT faviconΔιάβασε τα νέα άρθρα του ΤHINK FIT-pedia!

Join Us on  Tweeter 

THINK..είναι FIT ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ!

ΤΗΙΝΚ Sales!

Θές να ενημερώνεσαι πρώτος;

#stayintouch για tips, promos & giveaways

Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Γίνε bee.. & κέρδισε bee points !

Ρίξε μια ματιά πως θα κερδίσεις bee profit & κάνε εγγραφή στην κυψέλη μας!