5 απλοί τρόποι για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση

 Η υψηλή αρτηριακή πίεση (επίσης γνωστή ως υπέρταση) είναι συχνά μια σιωπηλή, κρυφή κατάσταση. Πολλοί πάσχοντες αισθάνονται καλά ακόμα και όταν οι μετρήσεις τους είναι στα ύψη. Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλή ή πολύ υψηλή, η φαρμακευτική αγωγή θα σας βοηθήσει. Αλλά αν ψάχνετε για άλλους συμπληρωματικούς τρόπους για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, οι αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής θα μπορούσαν να κάνουν σημαντική διαφορά.

Τα συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι σπάνια ορατά. Αλλά κάνοντας αυτές τις απλές αλλαγές στη διατροφή σας θα μπορούσε να συμβάλει στη διατήρησή της υπό έλεγχο.

Αλλά προτού μιλήσουμε για μερικές φυσικές θεραπείες για την υψηλή αρτηριακή πίεση, ας δούμε τι συμβαίνει να την προκαλεί.

Τι είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση;

Η αρτηριακή πίεση περιγράφει την πίεση του αίματος στις αρτηρίες σας. Ένα ορισμένο ποσό πίεσης είναι φυσιολογικό και χρειάζεται για να προωθήσει το αίμα σας γύρω από το σώμα σας. Εάν διαπιστώσετε ότι η αρτηριακή σας πίεση κυμαίνεται κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων μιας ημέρας, αυτό είναι επίσης φυσιολογικό. Αυτό που θα πρέπει να προκαλέσει μια κόκκινη σημαία, ωστόσο, είναι εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι επίμονα υψηλή ακόμη και όταν ξεκουράζεστε. Αυτό υποδηλώνει ότι η καρδιά σας αναγκάζεται να εργαστεί πολύ σκληρά για να αντλήσει αίμα γύρω από το σώμα σας.

Ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιώσετε εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλή, είναι με έναν γιατρό. Μπορεί να διαγνώσουν υπέρταση, που είναι ο ιατρικός όρος για τη σταθερά υψηλή αρτηριακή πίεση. Είναι σοβαρό γιατί μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, νεφρικής νόσου, εγκεφαλικού και άνοιας. Έτσι, η εύρεση τρόπων μείωσης της υψηλής αρτηριακής πίεσης και διατήρησης υγιών επιπέδων αποτελεί προτεραιότητα.

Πότε η αρτηριακή πίεση γίνεται «υψηλή»;

Η αρτηριακή πίεση μετριέται σε «mmHg» (ή χιλιοστά υδραργύρου.) Η μέτρηση έρχεται σε δύο αριθμούς που αντιπροσωπεύουν την πίεση μέσα στις αρτηρίες σας. Ο κάτω αριθμός αναφέρεται στη διαστολική πίεση – όταν η καρδιά σας ξεκουράζεται μεταξύ των παλμών. Ο κορυφαίος αριθμός είναι η συστολική πίεση – όταν η καρδιά σας χτυπά και ωθεί το αίμα προς τα έξω στις αρτηρίες σας. Ως γενικός οδηγός, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια ένδειξη 140/90 mmHg ή μεγαλύτερη.

Είτε έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση είτε όχι, προτείνεται να ακολουθήσετε μια δίαιτα και έναν τρόπο ζωής που στοχεύει να σας κρατήσει στο υγιές εύρος μεταξύ 90/60 και 120/80. Λοιπόν, ποιοι είναι οι τρόποι μείωσης της αρτηριακής πίεσης με φυσικό τρόπο; 

Εάν η τελευταία μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης έχει εγείρει ανησυχίες, θα σας ενδιαφέρει πώς να μειώσετε την αρτηριακή πίεση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι ιατρικές συνθήκες σίγουρα συμβάλλουν, αλλά η διατροφή και ο τρόπος ζωής έχουν επίσης σημαντική επίδραση. Για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κατανάλωση πολύ αλατιού, το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος και η μη αρκετή άσκηση μπορούν όλα να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.

Οι φυσικές μας θεραπείες για την υψηλή αρτηριακή πίεση, επικεντρώνονται σε έξι προσαρμογές διατροφής που μπορούν να συμβάλουν στη φυσιολογική, υγιή αρτηριακή πίεση.

1.Μειώστε την πρόσληψη αλατιού

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Η μέγιστη ποσότητα αλατιού που συνιστάται για ενήλικες είναι 6 g (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού). Για να διατηρήσετε αυτό το συνιστώμενο ημερήσιο όριο, μην μαγειρεύετε με αλάτι και μην προσθέτετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν επίσης πολύ αλάτι, επομένως είναι σοφό να περιορίσετε τα έτοιμα γεύματα.

2.Ψάξτε για τροφές πλούσιες σε κάλιο

Το κάλιο μειώνει τις επιδράσεις του νατρίου. Όταν τρώτε περισσότερο κάλιο, χάνετε επίσης περισσότερο νάτριο μέσω των ούρων. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές καλίου, ιδιαίτερα οι γλυκοπατάτες, τα χόρτα, τα μπιζέλια και οι μπανάνες.

3.Προσθέστε το παντζάρι στη διατροφή σας

Όταν πρόκειται για τρόφιμα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, δεν μπορείτε να αγνοήσετε τα παντζάρια. Μια μελέτη του British Heart Foundation έδειξε ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού (250 ml) χυμού παντζαριού καθημερινά μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση των ατόμων με υπέρταση. Τα νιτρικά άλατα στα παντζάρια είναι το μαγικό συστατικό. Αλλά προσέξτε – επειδή τα νιτρικά άλατα είναι υδατοδιαλυτά, το βράσιμο θα μειώσει τα ευεργετικά αποτελέσματα. Το ψήσιμο ή ο χυμός είναι καλύτερο.

4.Αγκαλιάστε τα Ωμέγα-3

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στον σολομό, τον τόνο και άλλα λιπαρά ψάρια είναι γνωστά ως EPA και DHA. Μια ημερήσια δόση 3 g υποστηρίζει τη φυσιολογική, υγιή αρτηριακή πίεση. Εάν δεν είστε λάτρης των ψαριών, σκεφτείτε τα συμπληρώματα ιχθυελαίου.

Δυστυχώς για τους χορτοφάγους, η εύρεση ενός αποδεδειγμένου υποκατάστατου με το ίδιο αποτέλεσμα είναι δύσκολη. Μελέτες υποδεικνύουν ότι αν και ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia είναι πηγή ωμέγα 3, δεν έχουν την ίδια επίδραση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης με το ιχθυέλαιο. Ωστόσο, η δυνατότητα μείωσης της αρτηριακής πίεσης των προϊόντων φυκιών (όπως η σπιρουλίνα) που αναδύεται φαίνεται πολλά υποσχόμενη. Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 με βάση τα φύκια που περιέχουν DPA θα μπορούσαν να είναι μια καλή εναλλακτική λύση για χορτοφάγους και vegans.

5.Κόψτε την καφεΐνη

Η τρέχουσα καθοδήγηση του NHS προτείνει τα 400mg ως το ανώτατο ημερήσιο όριο για την κατανάλωση καφεΐνης. Πάνω από αυτό το επίπεδο, οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να αρχίσει να αυξάνει την αρτηριακή σας πίεση. Αν και ο καφές είναι ο κύριος ένοχος όταν πρόκειται για υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, βρίσκεται σε πολλά άλλα τρόφιμα και ποτά, όπως κόλα, τσάι, ενεργειακά ποτά και σοκολάτα.

6.Ακολουθήστε ένα διατροφικό πρόγραμμα DASH

Το DASH σημαίνει «Διατροφικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης». Είναι μια προσέγγιση για την υγιεινή διατροφή που στοχεύει ειδικά στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. Ειδικότερα, αυτό ενθαρρύνει να ακολουθείτε τα σωστά μεγέθη μερίδων, να μειώνετε το νάτριο στη διατροφή σας και να τρώτε μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό περιλαμβάνει:

Λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως

Επιλέγοντας γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά ή χαμηλά λιπαρά, ψάρια, πουλερικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια

Αποφυγή ή περιορισμός τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (π.χ. λιπαρά κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά και τροπικά έλαια όπως η καρύδα, ο πυρήνας του φοινικιού και τα φοινικέλαια)

Μείωση των ζαχαρούχων ποτών και των γλυκών

Λοιπόν, υπάρχουν τροφές που μειώνουν την αρτηριακή πίεση;

Η δίαιτα δεν είναι θεραπεία για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, μια προσεκτική, ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της αρτηριακής σας πίεσης σε ένα υγιές εύρος.

 

THINK FIT LOGO

#MakeHealthYourHabit!

#ΤhinkFitPedia 

Join Us on FB | INSTA |  TW |

Θές να ενημερώνεσαι πρώτος;

#stayintouch για tips, promos & giveaways

Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Γίνε bee.. & κέρδισε bee points !

Ρίξε μια ματιά πως θα κερδίσεις bee profit & κάνε εγγραφή στην κυψέλη μας!

Αφήστε μια απάντηση